Japonya da konaklamak hem ekonomik hem kültürel olarak seyahatinize katkı sağlayabildiği gibi hem de aynı zamanda daha önce yaşamadığınız içsel bir yolculuğa dönüşebilir.
Kapsül otellerde konforunuzdan biraz fedakarlık edip günlüğü oldukça düşük fiyatlara konaklayabilirken, eğer bütçeniz daha genişse Ryokan ve tapınaklarda (Shukubo)) Japon kültürünü tam anlamıyla yaşayabilir, yeni deneyimler edinebilirsiniz.
Siz tercihinizi hangisinden yana kullanırdınız? Gelin birlikte inceleyip karar verelim.
Küçük ama kullanışlı kapsül oteller:
İlk kapsül otel 1979 yılında Osaka da açıldı. Açıldıktan hemen sonra ulusal ve uluslararası basında konuşulmaya başlandı. Kapsül oteller birkaç yıl içinde Japonya’nın her yerinde bulunabilecek hale geldi.
Kapsül otellerin odaları tek bir yataktan oluşur. Bu odaların şekilleri tüp oda şeklinde de tanımlanabilir. Gezginlerin sadece uyku ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir alan olarak tasarlanmıştır. Genellikle ulaşıma kolay erişebilecek yerlerde bulunurlar. Bir gecelik fiyatı yaklaşık 50-100 lira arasındadır.
Kapsül oteller şaşırtıcı derecede rahat bir yapıya sahiptir. Yataklar 2 metre uzunluğundadır.
Otel size bavulunuz ve odanız için kilit sağlar. Ayrıca duş odaları, ortak oturma alanı her kapsül otelde olan imkanlardandır. Bazılarında havuz ve sauna bile bulabilmeniz mümkündür. Kapsül oteller 10 yıldan fazla bir süredir hızla yükselişe geçen manga kafelerle rekabet halindedir. Manga kafeler müşterilerine kapsül otellerden çok daha düşük fiyata kalacak yer sağlamaktadır ve kapsül otellerden daha fazla servise sahiptir. Manga kafelerin kapsül otellerden farkı daha az özel alana sahip olmanızdır. Ayrıca Manga kafeler otel gibi olmadığından kişisel güvenliğinizden de siz sorumlusunuzdur.
Ryokan: Eski Japon konaklarının büyüleyiciliği
Ryokan geleneksel Japon konaklarıdır. Ryokanlar Edo döneminden beri neredeyse hiç değişime uğramamıştır. Ryokanlar Japonların seyahat etmeye başlaması ve gezdikçe ülkelerini keşfetmeleri ile ortaya çıkmıştır. Ryokanlarda her şey Japon geleneksel yapısına uygundur. Binanın görünüşü, bahçesi, odaları, Onsenler, yiyecekler ve giysiler… Seyahatinizde tamamen eski Japonya nın büyüsünü yaşayabilirsiniz.
Ryokanlar dünyanın en pahalı otelleri arasındadır. Ryokan ücretleri her zaman kişi başı ve gecelik fiyat üzerinden verilir. Kalma ücretine kahvaltı ve akşam yemeği de dahildir. Odalar 4 kişinin konaklayabileceği büyüklüktedir. Birçok ryokan tek kişilik rezervasyonları kabul etmemektedir.
Ryokanlar Japonyanın her yerinde bulunabilir konaklama yerlerindendir. Tokyo da Asakusa da Ryokanlar vardır ama kalma ücretine yemek dahil değildir.
Ryokanların büyük çoğunluğu Hakone gibi Tatil bölgelerinde yer almaktadır.
Ryokana girdiğinizde samimi bir karşılanmadan sonra lobiden geçerek direkt olarak odanıza yönlendirilirsiniz. Ryokanlarda giriş formunuzu doldururken yiyecek ve çay sunulabilir.
Ryokan odaları geleneksel Japon kültürüne göre dizayn edilmiştir. Tatami (geleneksel yer örtüsü) , Futon yatak (yer yatağı) ve eski model mobilyalar ryokan odalarının vazgeçilmezlerindendir. Ryokan misafirleri kaldıkları süre boyunca yukata giyerler. Görevliler ise kimono ile servis yaparlar.
Ryokanlarda beklemeyeceğiniz seviyede iyi bir servis düzeni vardır. Bu konuda Ryokanlar aynı yüksek fiyatlı otellerden bile iyi olabilir. Ryokan çalışanları sizinle bizzat tanışır, ilgilenir, odanızı gösterir, çayınızı koyar, sorunlarınızı çözer ve yemeklerinizi düzenli olarak size getirir.
Her Ryokanın bir onseni mutlaka vardır. Onsenler cinsiyete göre ayrılır. Oldukça yüksek ücretlere sahip ryokanların odalarında özel onsenler bulunabilir.

Tapınak konaklaması Shukubo
Japonya da Edo döneminde ülke içi seyahat en yüksek noktaya ulaşmıştır. Japon turistler ülkenin her yanını gezmeye başlamıştır. Bu da var olan bir problemin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Ülkelerini gezmeye başlayan Japonların henüz kalacakları bir otel yoktur. Bunun üzerine tapınaklar kapılarını gezgin Japonlara açmaya başlamıştır. Tapınak konaklaması bu şekilde ortaya çıkmıştır.
Japonya’da tapınaklarda kalmak düşük ücretli olduğu gibi aynı zamanda kültürel bir deneyimi de beraberinde getirir. Genellikle tek başına gezen yetişkin gezginler için önerilen bu konaklama tarzı, genç seyahat severler ve aileler için çok da tavsiye edilmemektedir.
Tapınak odaları genelde rahattır ve yemekleri de iyi kalitededir. Ama daha önce Japon tarzı bir otelde kalmadıysanız size kültür şoku yaşatabilir.
Yataklar Japon stili futon ve tatami matlardan oluşur. Yer yatağı kültürü Tapınak konaklamasının baş özelliğidir. Kahvaltınız ve akşam yemekleriniz genelde kaldığınız yer tarafından sağlanır. Bu tapınaklar Budist tapınağı özelliği taşıdığından yemekler vejetaryendir. Bira bulmak mümkündür. Günümüzde bir çok insan ruhsal bir deneyim yaşamak ve rahatlamak için tapınaklarda kalmayı tercih etmektedir.