SCANDAL BAND (スキャンダル)

Japonya’nın Osaka şehrinden çıkışlı Japon pop-rock kız grubudur. Ağustos 2006’da dört liseli kız tarafından oluşturulan gruptaki kızlar, Osaka’daki Caless adındaki vokal ve dans okulunda tanıştılar. Fark edilene kadar Osaka Castle Park’taki Shiroten’de her hafta sonu sokak performansları sergilemişlerdir. 2008’de, ABD, Fransa ve Hong Kong’ta performans sergilerken 3 single ve 1 mini-albüm yayınlamışlardır. Bleach ve Fullmetal Alchemist: Brotherhood gibi birçok anime için tema şarkıları seslendiren grup, 51. Japan Record Ödülleri’nde “Yeni Sanatçı Ödülü”nü almıştır. Yayınladıkları “Taiyo to Kimi ga Egaku Story” adlı single, Radio Television Hong Kong J-pop müzik listesinde 1. sıraya çıkmıştır. İkinci albümleri ‘’Temptation Box’’ Oricon haftalık müzik listesinde 3. sırada çıkışını yapmış ve dünya çapında 42 ülkede yayınlanmıştır. Nippon Budokan ve Osaka-Jo Hall gibi önemli yerlerde konser veren grup, 2015 yılında Türkiye’de yapılan ABU TV Şarkı Festivali’nde ‘’Sisters’’ adlı şarkıyı seslendirmişlerdir. Üyelerin Kyary Pamyu Pamyu, Erika Toda, Stereopony, Silent Siren, SUPER BEAVER gibi pek çok sanatçı ile ilişkileri kuvvetlidir.

Diskografi

Stüdyo Albümleri

[2009.10.21] BESTSCANDAL

[2010.08.11] TEMPTATION BOX

[2011.08.10] BABY ACTION

[2012.09.26] Queens Are Trumps

[2013.10.02] STANDARD

[2014.12.03] HELLO WORLD

[2016.03.02] YELLOW Best Albümler

[2012.03.07] SCANDAL SHOW

[2013.02.06] ENCORE SHOW

[2015.05.04] Greatest Hits – European Selection Mini-Albümler

[2008.08.08] YAH! YAH! YAH! HELLO SCANDAL ~Maido! SCANDAL Desu! Yah Yah Yah!~

[2010.11.17] R-GIRL’s ROCK! (cover mini-album) Single’lar

[2008.03.03] Space Ranger

[2008.04.04] Koi Moyou

[2008.05.05] Kagerou

[2008.10.22] DOLL

[2009.03.04] SAKURA Goodbye

[2009.06.17] Shoujo S

[2009.10.14] Yumemiru Tsubasa

[2010.02.03] Shunkan Sentimental

[2010.06.02] Taiyou to Kimi ga Egaku STORY

[2010.07.28] Namida no Regret

[2010.10.06] SCANDAL Nanka Buttobase

[2011.02.09] Pride [2011.04.20] Haruka

[2011.07.27] LOVE SURVIVE

[2012.02.22] HARUKAZE

[2012.07.11] Taiyou Scandalous

[2012.09.12] Pin Heel Surfer

[2013.05.22] Awanai Tsumori no, Genki de ne

[2013.08.14] Kagen no Tsuki

[2013.09.18] Over Drive

[2014.02.12] Runners High

[2014.04.23] Departure

[2014.07.16] Yoake no Ryuuseigun

[2014.11.19] Image

[2015.07.22] Stamp!

[2015.09.09] Sisters

[2016.07.27] Take Me Out

SCANDAL, 21 Ağustos 2016’da Osaka’da 10.yılını ‘’SCAFES’’ adı verilen bir festival düzenleyerek kutlamıştır. Önümüzdeki ilkbaharda bir BEST ALBUM çıkaracaklarının sözünü vermişlerdir.

Üyeler Hakkında Bilgiler

HARUNA ONO (小野春菜)

Lakabı : Haru, Haru-tasu, boss Ana vokal ve ritim gitaristi

10 Ağustos 1988’de , Nagoya’nın Aichi bölgesinde doğmuştur.

Kan grubu: A, Boyu: 153 cm

Grubun en büyüğü ve lideridir. Dans alanında başarılıdır. Grup üyeleri ile tanışmadan önce bu yolda ilerlemeyi düşünmüştür. Ancak yolu Rock müzik ile kesişmiştir. Yine de birçok klipte kızların dans performansında öncülük etmiştir. Grupta en dolgun sesli üyedir. TVXQ, Jonas Brothers, Michael Jackson hayranıdır. Harry Potter ve High-School Musical hayranıdır. Daha önce “BACKDANCERS” gibi filmlerde rol almıştır. Hideto Ono adında futbol oynayan bir erkek kardeşi vardır. En sevdiği eşyası annesinin ona aldığı iPod’tur. Gitarının adını Shun-kun koymuştur.

TOMOMI OGAWA (小川ともみ)

Lakapları : Timo, Tomo

31 Mayıs 1990’da Kobe’nin Hyogo bölgesinde doğmuştur. Bassist ve vokalisttir.

Kan grubu: A, Boyu: 157 cm

Tomomi’nin bir deyişle sincap gibi sevimli ve ince bir sesi vardır. Grubun en çocuksu üyesidir. Haruna’ya şarkılarda eşlik ettiğinde güzel bir ses ortaya koyarlar. Fiziği,çok ağır olan bass gitarı taşımasına rağmen gayet iyidir. Grupta en kötü çizim yapan üyedir. En sevdiği yiyecekler hindistan cevizi jölesi ve çilektir. En az sevdikleri ise havuç ve kavundur. En sevdiği mevsim: Yaz En sevdiği renk kırmızıdır. En sevdiği kahraman Ay Savaşçısı’dır. Böceklerden korkar. Jazz Bass’ının adını önce Masaya-kun koymuş daha sonra Yuusuke-kun yapmıştır. Gümüş P-Bass gitarının adı ise Sabao-kun’dur.

MAMI SASAZAKI (笹崎 まみ)

Lakabı : Mami-tasu

21 Mayıs 1990’da Nagoya’nın Aichi bölgesinde doğmuştur. Asıl gitarist ve vokalisttir.

Kan grubu: AB, Boyu: 161 cm

Gitar çalmakta çok iyi olan Mami, ciddi, havalı ama aynı zamanda neşeli kişiliği ile fanların beğenisini kazanmıştır. Solo söylediği zaman sesi çok fark edilebilir yumuşak punk tarzıdır. Grup üyeleri arasında en çok Anime ve Manga seven üyedir. Sevdiği animelerden birkaçı Bleach, One Piece, Pokemon ve Shingeki no Kyojin’dir. Mami aynı zamanda bateri çalabilmektedir. Grupta resim çizme yeteneği en iyi olan üyedir. Yemek pişirmesini bilir. Biraz sert ve rockçı bir havası olduğu için küçüklüğünden beri kendisini ”Oira” ya da ”Boku” ifadelerini kullanarak anlatır. Nintendo konsolları ile oyun oynamayı sever. Bir gün seiyuu (anime seslendirme sanatçısı) olmak istiyor. En sevdiği yiyecek kavundur. Kahramanı annesidir. Gitarının adı Yuuya-kun’dur.

RINA SUZUKI(鈴木理菜)

Lakapları: Rinax, Rinari

21 Ağustos 1991’de Osaka’da doğmuştur. Baterist ve vokalisttir.

Kan grubu: B, Boyu: 160 cm

Rina grubun en küçük üyesidir. Konserlerde gülümseye daima özen gösterir. Çünkü bazı insanların ilk konseri olduğunu bilir ve onlara enerjisini aktarmak ister. SCANDAL grubu Rina için büyük bir anlam taşımaktadır. En çok blog güncellemesi yapan üyedir. Fanlarla iletişim kurmayı sever. Genel olarak neşeli ve tatlı bir kişiliği vardır. Üç yaşından beri piyano da çalabilmektedir. Yemek pişirmesini bilir. Üç küçük kız kardeşi ve bir küçük erkek kardeşi vardır. Gruba en son katılan üyedir. McDonald’s, maid cafe ya da bir barda çalışmayı denemek istemiştir. Fantezi ve romantizm filmlerini sever. Kokulu banyo tuzlarından koleksiyon yapar. Rina ekmek yemeği çok sever. Japonya’da birçok çeşit ekmek yapıldığı için hepsini denemek istiyor ve yemek gelmeden önce ya da yolda yürürken bile ekmek yiyebileceğini söylüyor. Soya sütü içmeyi sever. (özellikle çilekli ve bademli olanları) İyi gitar çalan biriyle çıkmak isteğini bir programda belirtmiştir. Uzaylılara inanır. Fotoğraf çekmekle çok ilgilidir. Profesyonel kamerası vardır. Dinozorları sever. Amerika’dan aldığı dinozor peluşun adı Dai-chan’dır. Pembe bateri setinin adı Angelina (Angie), beyaz bateri setinin adı ise Celine’dir.

Hazırlayan ve Çeviren: Ceren Gülce YILMAZ

*Bu yazı SONATA Japon Müziği E-Dergisi’nin 3. sayısında yayınlanmıştır. Dergideki diğer yazıları okumak için tıklayınız.



Farklı olan birçok şeyin peşinde... Sanat ve tasarım aşığı.. Soyut/somut her şeyde bir güzellik arayışı içinde olan, gerçeklikle hayal arasında araftaki kişilik...