2012 bahar dönemi animesi olan Hyouka toplamda 22 bölüm sürmüş gizem, okul ve slice of life türlerinde bir yapım. Kyoto Animation‘un hazırladığı bi anime olan Hyouka’nın kaynağı Yonezawa Honobu‘nun yazdığı 2002 yılında yayınlanmış olan Koten-bu Series isimli bir roman. 2012 yılında ise bu roman mangaya da uyarlanmış.
Künye bilgilerini vereyim kısaca;
Yönetmen: Takemoto Yasuhiro. Kyoto Animation’un bir çok isinde onu yönetmen ya da animasyon yönetmeni hatta bazen senarist olarak yer aldığını görüyoruz: K-On!!, Kanon (2006) ve Kobayashi-san Chi no Maid Dragon
Senaryo: Full Metal Panic! ve Amagi Brilliant Park gibi yapımların orijinal yaratıcı olan Gatoh Shoji‘ye ait.
Müzik: One Piece ve Ranma ½: Akumu! Shunmin Kou gibi klasiklerin müziklerini yapmış bir isim Tanaka Kouhei yapıyor müzikleri.
Seiyuu: Kadro çok iyi. Houtarou‘yu Nakamura Yuuichi seslendiriyor. Fairy Tail – Gray, Guilty Crown – Tsutsugami, Kimi ni Todoke – Ryuu gibi birçok performansı mevcut. Chitanda‘yı ise Sato Satomi seslendiriyor. Onu da daha önceki Fairy Tail – Wendy, K-On! – Tainaka gibi performanslarından tanıyoruz. Grubumuzun bir diğer elemanı olan Satoshi‘yi de Sakaguchi Daisuke sesiyle hayat veriyor. Clannad – Youhei , Gintama – Shimura, NHK ni Youkoso! – Yamazaki ve daha sayamadığım birçok referansı var kendisinin. Grubumuzun son üyesi olan Mayaka‘yı Kayano Ai seslendiriyor. AnoHana – Meiko , Chihayafuru – Kanade, Guilty Crown – Inori ve No Game No Life – Shiro gibi çok iyi performansları var onun da.

Hikaye detaylarına geçelim şimdi de;
Lisede geçiyor animenin konusu, slice of life ve gizem türleri ağır basıyor konuda. Fakat animenin asıl ilginç yanı karakterleri. Şöyle ki; gereksiz enerji harcamaya karşı olan şahsına münhasır bir karakterimiz var. Houtarou. Yakın arkadaşı ve bilgi küpü olan Satoshi, meraklı kişiliği ile dikkat çeken Chitanda ve olaylara soğukkanlı ve akılcı yaklaşmaya çalışan Mayaka, Klasik Edebiyat Kulübünü kurarlar. Hikayenin gelişimi de oldukça ilginç. Garip bir şekilde birbiri ardına gelen küçük gizemler ve bu gizemleri çözmeye çalışan Klasik Edebiyat Kulübü üyeleri, izleyiciye bir Sharlock havası yansıtıyor. Böylece küçük hikayecikler etrafında izleyici de karakterlerle birlikte beyin fırtınası yapıyor. Konuya dahil oluyor.
Houtarou gerçekten çıkarım yeteneği çok güçlü bir karakter fakat kendini tanıma konusunda biraz eksik. Diğer önemli karakterlerimiz olan Satoshi, Chitanda ve Mayaka ondan daha farklı ama karakterlerimizin ortak düşünme çalışmalarını, beyin fırtınalarını izlemek çok keyifli. Çünkü her karakterin kendine has düşünce yapısı var. Houtaru’yu onlardan daha farklı bir kefeye koysam da diğer karakterler olmadan Houtaru da oldukça eksik kalıyor. Öte yandan her karakterin eksileri ve artıları karşılaştıkları gizemleri çözmek için önemli birer rol oynuyor. Fakat karakterlerimizin düşünme yöntemlerini anlamak için de birkaç olay izlememiz gerekiyor.

Bazen tesadüfi gelişen olaylara bazen de kişisel olaylara dahil oluyoruz. Bu hikayecikleri topladığımızda ise karşımıza izlemesi keyifli bir konu çıkıyor. KyoAni şanına yakışır bir şekilde etkileyici çizimler hazırlamış. Jenerikler ve sahne müzikleri genel olarak iyi. Görsel olarak eksik diyebileceğim pek bir şey yok. Hikayesinde ise farklı çıkarımlar yapılabilecek olaylar var elbette ama adım adım düşünme yöntemi çok hoşuma gitti, izleyiciyi canlı tutuyor bu süreç. Türünü sevene tavsiye edilir.
Bu yazı ortak çalışma yaptığımız www.birdizihaber.com adresinde yayınlanmıştır.
SON YORUMLAR
Japon Sineması Platformu
[…] Yazılar 2019’da Türkçeye Çevrilmesi Be...
Akai Satsui (1964) – be...
[…] japonsinemasi.com […]
Birsen Albayrak
谢谢!
增大网
年后第一次来,恭喜恭喜!