Japonca’da tatlı, sevimli anlamına gelen bir pop kültür akımı olan kawaii, giysilerden , oyuncaklara, yiyecek sektöründen, davranış biçimlerine kadar kendini bir çok alanda görse de gençlerin arasında ‘’kawaii moda’’ akımı ile popülerlik kazanmıştır.
1970lerin başında japonya’da kızların el yazılarını sevimli bir hale getirme çılgınlığı ile başlayan kawaii akımı daha sonrasında Hello kitty markasıyla yayılmış, Japonya’da her sevimli olan şeyi ‘’kawaii’ şeklinde nitelemek gibi bir takıntı halini almıştır.
Kırtasiye ürünlerinden, kozmetik ürünlerine kadar her sektöre hakim olmaya başlayan kawaii akımı, moda sektörüne atıldığında önce Japonya’da sonra tüm dünyada büyük bir ilgi görmüştür. Kızların ‘’masum’’ ‘’sevimli’’ ve aynı zamanda çekici görünmek adına kawaiiliği stillerine çeşitli şekillerde uyarlamaları 20.yüzyılın en çok konuşulan moda akımlarından olmuştur.
Nasıl kawaii görünülür?
Saç stilinde renk renk peruklar, başın tam ortasında oturtulan büyük kurdeleler, makyajda gözbebeklerini büyüten ‘’eyecandy’’ denilen lensler, parlak rujlar, pastel farlar, giyimde pastel tonlarda fırfırlı elbiseler ve peluş kedi şeklinde sırt çantaları, kat kat giyilen çoraplar ve tişörtler ve üst üste takılmış kolyeler kawaii modasının Japonya caddelerinde en çok gördüğümüz stil elementleridir.
Tabii ki stilinize küçük uyarlamalar yaparak da kawaii görünmeniz mümkündür.
* Pastel tonlarda giyiniyorsanız; ( toz pembe lavanta, bebek mavisi, somon rengi)
* Kıyafetlerinizi rozetlerle süslemeyi veya çantanıza büyük anahtarlıklar asmayı seviyorsanız
* Çizgi karakter tişörtleri giymeyi tercih ediyorsanız,
Siz de bu kawaii modasını yakalamışsınız demektir.
Harajuku kawaii Modası
Japonya’nın çılgın moda şamsiyesinin altında birbirinden çok farklı stiller yer almaktadır.’’ Harajuku girl’’ kavramıyla öne çıkan Tokyo’nun ünlü caddesinde yaratılan moda akımı da bunlardan birisidir.
Harajuku girl kavramı eski bir şarkıyla ün salıyor aslında. Gwen stefani’nin 2004 tarihli hit şarkısı ‘’Harajuku girl’’ İle dünya Harajuku sokaklarını keşfetmeye başlıyor…
Bu şarkıdan sonra Tokyo’yu ziyaret edenlerin öncelikli hedefi olarak Harajuku’yu ve efsane olmuş kızlarının giyinişini görmek olsa da, aslında Gwen stefaninin şarkısındaki harajuku kızı bir mitten ibaret . Ama bu moda tüm gerçekliğiyle Tokyo sokaklarını renklendirmeye devam ediyor.
Japon sokak stili denilen şey özgün ve başlı başına kendini ifade ediş biçimidir. Tokyo’nun en renkli yerlerinden olan Harajuku’da bir öğleden sonra çılgın giyimli kişiler ve birbirinden ilginç cosplay yapanları görerek geçirdiğinizde modanın burada çok farklı şekillendiğini anlıyorsunuz.
Gelin birlikte Harajuku başta olmak üzere Japonya caddelerinde esen çılgın moda rüzgarına birlikte bakalım
Japonya sokak modasını şekillendiren kawaii moda akımları; Lolita kei ,Fairy kei, Dekora kei olarak karşımıza çıkıyor.
Lolita Kei: Lolita japonya’da 1980 li yıllarda başlayan bir moda hareketinin adıdır. Bu moda viktoryen modasından ve romantik sanat akımlarından etkilenerek kendi kurallarını yaratmıştır. Özellikle dönemin ilk lolita kıyafetlerini satan Pink house, Angelic Pretty ve Milk, lolita moda hareketini hızlandırmıştır. 1990 yılına geldiğimizde ise lolitaların ünü Tokyo’da gençler arasında oldukça popüler olmuştur. Bu modada öne çıkan parçalar türüne göre değişiklik gösterse de danteller, fırfırlı kabarık elbiseler, başa ve bele bağlanan büyük kurdeleler ana parçalar arasında kabul edilir. Lolita stiliyle kızlar kendilerine tatlı, masum aynı zamanda tartışılamaz bir güzellik algısı yaratmaya çalışırlar. Porselen bebek görünümüne ulaşıldığında amaç tamamlanmış demektir.
Lolita modası kendi içinde bir çok alt türe ve stile ve konsepte ayrılır. Bunların en belirleyici olanlarını inceleyelim.
Gothic Lolita: Müzisyen Mana ile popülerliğe kavuşan gotik lolita moda akımı hem gotik yani siyah kıyafetler ve makyaj, hem de romantik (dantel motifleri ve kabarık elbiseler) ile birleşerek hayat bulmaktadır. Gotik lolita modasındaki ortak motifler genellikle haçlar, yarasa, kurukafa, kırmızı gül motiflerini içerir. Bu giyinme tarzını benimsemiş kişiler, saçlarını karışık bukleler ya da kabarık bir forma sokup, yaygın makyaj tercihi olarak da siyah dudak kalemi ile şarap rengi ruju tercih ederler. Gotik makyaj denince lolitaların yüzleri bir taş bebeğinki kadar beyaz olmalı düşüncesi akla gelse de bu akımda ‘’beyaz yüz’’ çok da yaygın değildir..
Tatlı Lolita : Tatlı lolita modasındaki en bilinen şeylerden biri ‘’ küçük bir kız çocuğu’’ gibi giyinmektir. Saçlarını bukleler halinde yapan ve pastel tonlarda giyinen lolitalar stillerinde her şeyin en kızsı olanını kullanmaya dikkat ederler. Kiraz, çiçek, ve cupcake desenlerinin yoğun olduğu uzun kabarık elbiseleri kadar kafalarına taktıkları dev kurdeleler de bu stilin vazgeçilmezlerindendir.
Saçlarını genellikle renkli peruklar ve ek saçlarla süsleyen tatlı lolitaların makyajı oldukça pastel ve doğal olmalıdır.
Klasik Lolita: Klasik lolita, diğer lolita stillerinden ayrılan ve çok daha eski olan bir tarihe sahiptir. Bu stilin tatlılıktan çok şık ve daha kadınsı görünmeye eğilimi vardır. Klasik lolitalar kıyafetlerinde daha çok sade ve doğal renkleri tercih ederler. Daha soluk pastel renkler ve beyaz klasik lolitaların vazgeçemediği renkler arasında yer alır. Klasik lolitalar aynı zamanda Saçlarına elegan bir sapka ya da çiçek kondurarak tarzlarını taçlandırmayı da severler.
Wa lolita: Bu lolita tarzı Japonya’nın geleneksel yönlerinden beslenir. İsmindeki ‘’wa’’ eki Japonca da her şeyi belirtmek için kullanılan ‘’kanji wa’’ ekinden gelmektedir. Bu lolita stilinde bir iç etekle birlikte giyilen özel tasarlanmış kimono başroldedir. Ayakkabı aksesuarlar da Japon geleneksel giyim kuşamına uyum sağlamalıdır. Ganzashi denilen japon çiçeği saçlarda kullanılabilir..
Fairy Kei: Fairy kei 1980lerin Retro havasıyla şirin stilleri birbirine bağlayan bir Japon sokak modasının adıdır. Bu stil spank mağazası ile popülerlik kazanmıştır. Bu stilde birbirinden farklı sayısız pastel renk tonları ( pembe, beyaz, kırmızı) desen olarak ise yıldızlar ağırlıkta olmak üzere nokta kümeleri ve şirin karakterler yer almaktadır. Fairy kei’nin kıyafet yelpazesinde kısa tüllü etekler, bacak ısıtıcı denen parçalar, büyük camlı gözlükler, bol cepli gömlekler ve taytlar başrolde yer almaktadır. Bu tarzı benimseyenler saçlarını diğer kawaii moda akımlarına kıyasla daha kabarık, ve renkli yaparlar.
Decora Kei: Decora keinin anlamı basit bir şekilde giysilerini dekore etmekten gelmektedir. Bu dekorasyon işi taşıyabildiğin kadar aksesuarı üzerine iliştirmek olarak yorumlanabilir. Tarzlarını Dekora kei’ye adapte etmeye uğraşanlar kollarını baştan aşağıya bilezik, saçlarına bir düzine toka takarak süslemeyi severler. Hatta biraz abartırsak bu tarzı farklı renklerde kat kat giyinmek, üzerinizde her şeyden minimum 2 tane olması olarak da tanımlayabiliriz. Üzerinizde adeta bir mağazayı taşıdığınız bu stil Japonya’da 90ların sonu 2000lerin başında popüler olmuştur. Hala Shibuya ve Harajuku sokaklarında en canlı örnekleriyle yaşatılmaktadır.
*Bu yazı Japon Sinema E-Dergisinin 16. sayısında yayınlanmıştır. Dergideki diğer yazıları okumak için tıklayınız.
Not*** Yazıdaki görseller tokyofashion.com sitesinden alınmıştır.
SON YORUMLAR
Japon Sineması Platformu
[…] Yazılar 2019’da Türkçeye Çevrilmesi Be...
Akai Satsui (1964) – be...
[…] japonsinemasi.com […]
Birsen Albayrak
谢谢!
增大网
年后第一次来,恭喜恭喜!