Kami, Japon Şinto inancında ruhlara, tanrılara ve diğer tüm kutsal varlıklara verilen isimdir. Hayvan ruhları, mitolojik varklıklar, hatta Budizm’in tanrıları bile Kami sayılabilir.Bunun sebebi iki inanışın da bu topraklarda yaşamış olması diyebiliriz. Peki nedir bu dinlerin kökeni?
Şintoizm Japon kökenli bir inanış olup temeli doğadaki her olayın ve nesnenin birer ruhu olduğu inancına (animizm)dayanır.
Budizm ise Hindistan kökenli olup zamanla Doğu Asya’ya yayılmıştır. Asuka Dönemi’nde Prens Shōtoku Taishi’nin Buddah öğretilerine olan ilgisiyle Japonya’da kök salmaya başlar.
Hâlihazırda Şintoizm ve Budizm’in harmanlanmasıyla ortaya çıkan 8 milyon kami olduğu söylenmektedir.
1)Jizo
Jizo kayıp çocuk ruhlarının koruyucusu olan kamidir. İnanca göre, ebeveynlerinden önce ölen çocuklar dünya üzerinde yeteri kadar yaşayamadıkları için öteki dünyaya geçit olan Sanzu Nehri’ni tek balarına geçemezler. Jizo, çocukları cübbesinin içine saklayarak nehri geçmelerini sağlar.
Tapınaklarda çok sayıda görülen bu minik Jizo heykellerinden ülke genelinde 1 milyondan fazla bulunmaktadır.Çocuklarını kaybeden aileler öteki dünyada çocuklarına ulaşması amacıyla bu heykellerin önüne oyuncak bırakırlar.
2)Raijin ve Fujin
Şintoizm kökeni olan animizm inancında bahsettiğim üzere, doğa olaylarının birer ruhu vardır.
Raijin yıldırım ve fırtına kamisidir; elinde tuttuğu çekiç ve çevresini saran davullarla tasvir edilir. Fujin ise çantasıyla rüzgâr taşıyan kamisidir. Genelde aynı anda ortaya çıkan bu iki kami yüzyıllar boyunca yarattıkları tayfun ve fırtınalarlainsanlara korku salmıştır. Hatta aileler fırtınalı günlerde çocuklarına göbek deliklerini kapatmalarını, aksi takdirde Raijin’in karınlarını yiyeceğini söyler. Yarattığı korku nedeniyle saygı duyulan bu iki kaminin heykeli tapınakları koruması için tapınak girişlerinin iki yanına yerleştirilir.
3)Agyo ve Ungyo
Tapınak girişlerinde bulunan bir diğer kami ikilisi ise Agyo ve Ungyo’dur. Buddah’nın koruyuculuğunu yapan bu ikili ‘Nioh’ olarak da bilinir.
Agyo kenetlediği çenesi ve sıkılı yumruğuyla kavradığı silahıyla şiddeti sembolize eder.
Gücü sembolize eden Ungyo figürü ise daha farklıdır;ağzı her zaman kapalıdır ve güven işareti vermek istercesine ellerini karşıya uzatarak boş avuçlarını gösterir.
4)Inari
Inari Japonya’da önemli sayılan pirinç, doğurganlık, sake, dünyevi başarılar gibi birçok şeyin tanrıçasıdır. Haberci olarak dünyaya tilkilerini gönderir. Bu sebepten olsa gerek tilki Japon mitolojisinde önemli bir figürdür ve tapınaklarda özel bir yere sahiptir. Ayrıca hasat zamanlarında dünyaya indiğine inanılır ve bu olay Japonya’da festival olarak kutlanmaktadır.
5)Kannon
Budizm’in merhamet tanrıçasıdır. Kendisi bir Bodhisatavva’dır; yani herkesin kendisi gibi aydınlanarak Buddah mertebesine ulaşmasını bekler. Birçok Japon tapınağı Kannon’a adanmıştır. Ayrıca Edo döneminde başlayan ve yaygınlaşan Hıristiyanlığın sembollerinden biri haline gelmiştir. 17. yüzyılda Hıristiyanlığın yasaklanmasıyla birlikte Hıristiyan Japonlar gizlice ibadetlerine devam ederler. Meryemana, İsa, haç gibi figürleri barındıran bu Kannon heykellerinin örnekleri günümüzde de görülebilir.
6)Benzaiten (Benten)
7 şanslı tanrıdan biri olan Benzaiten akış hâlinde olan her şeyin (su, kelimeler, müzik,edebiyat…) tanrıçasıdır. Kadınsallık ve aşkla da bağdaştırılır. Enoshima Adası’nı yarattığına inanılır ve bu adadaki tapınaklar Benzaiten’e adanmıştır. Aşkla bağdaştırılmasından dolayı çiftler bu tapınaklara gelerek pembe ema (tahta dilek tılsımları) asar veya aşk çanını çalarlar.
7)Yebisu
Bir diğer Şanslı tanrımız ise Yebisu.Noragami’yi takip etmiş olanınız varsa (bkz:ben :P) bu isim size tanıdık gelecektir. Ebisu adıyla da bilinen bu Kami kemikleri olmadan, hayatta kalma mücadelesi vererek dünyaya gelir. Henüz 2 yaşındayken bir botla denize sürülür. Yıllar sonra hayta kalmayı başarmış ve büyümüş bir şekilde Kami olarak geri döner.
Ebisu balıkçıların, şansın tanrısı ve çocuk sağlığının koruyucusudur. Zorluklarla geçen hayatına rağmen keyifli bir tanrı olarak betimlenir. Günümüzde ise figürü Japon biralarının kutularını süslemektedir.
8)Amaterasu
En önemli Şinto tanrılarından biri olarak kabul edilen Amaterasu evrenin ve güneşin Kamisidir. İkinci Dünya Savaşı sırasında Şintoizm yönetimin bir parçası kabul edilir ve imparatorun direk olarak Amaterasu’nun soyundan geldiğine inalırdı. Ancak İkinci Dünya Savaşı’nda imparator Hirihito’nun radyoda verdiği demeçle bu inanış tarihe gömülmüş, hatta Şintoizm’e olan bakış açısı kökten değişmiştir.
9)Shitenno
Budizm’e ait bir diğer Kami ise gaddar bir tapınak koruycusu olan Shitenno’dur. Shitenno, dört kutsal kralın (Tamonoten, Komokuten Jikokuten, Zochoten ) genel adıdır. Sırayla Kuzey –Güney, Doğu- Batı koruyucuları olan bu ruhlar 4 mevsimi ve elementi temsil ederler.
10) İzanami ve İzanagi
Gelelim her şeyin başlangıç noktası olan tanrılara. İzanami ve İzanagi Japon yaratılış destanının tanrılarıdır. Efsaneye göre İzanami ve İzanagi kardeşlere yüzen bir ülke yaratma görevi verilir. İzanagi mızrağı suya daldırır ve ucundan damlayan su ile bir ada oluşur. Daha sonra köprü aracılığıyla dünyaya inen bu kardeşler rivayete göre evlenerek diğer adaları ve tanrıları yaratırlar.
SON YORUMLAR
Japon Sineması Platformu
[…] Yazılar 2019’da Türkçeye Çevrilmesi Be...
Akai Satsui (1964) – be...
[…] japonsinemasi.com […]
Birsen Albayrak
谢谢!
增大网
年后第一次来,恭喜恭喜!